Een plek voor terugblikken en daarmee ook vooruitkijken.
Terugblik
Nog niet zo lang geleden stond op de locatie van het Spiekerhûs een verouderde Stadsboerderij met schuren en silo’s die een onderdeel vormden van het landbouwbedrijf der gemeente Groningen te Ter Apel. De bedrijfsgebouwen van dit landbouwbedrijf bestonden oorspronkelijk uit 9 erven en een directeurswoning met kantoor. Gedurende sommige perioden vanaf 1948 bestond de personeelsbezetting uit 125 personen die met veel paardenkracht het akkerland bewerkten.
Na 1950 is geleidelijk de mechanisatie op gang gekomen, de paarden werden vervangen door tractoren vanaf aanvang 30pk tot eind 1980, 160pk. Deze transitie heeft geleid tot het nieuwe personeelsbestand in 1985 van 8 personen. De balans is afgesloten op 10 december 1985 wegens verkoop van het landbouwbedrijf dat op 11 december plaatsvond. (bron:jaarverslag 1985)
Dat klinkt niet heel bijzonder. En toch… wie er rondliep kwam tot rust.
De kalme ruimte omgeven door het eeuwenoude kloosterbos maakte ook de mens stiller.
Dat maakt deze plek zo voelbaar en bijzonder.
Het Spiekerhûs, de kloosterenclave en het wandelbos worden omsloten door een landschappelijke omgeving.
Vooruitkijken
Het Spiekerhûs pioniert met meerdaagse events speciaal ingericht voor producten, merken en beslissingen. Van internationale kunstsymposia tussen gestapelde aardappelkratten en interactieve productpresentaties tot technologische proefopstellingen en het aanjagen van nieuwe verbindingen tussen onderwijs, overheid, opdrachtgevers, opdrachtnemers en ondernemers.
Juist de locatie van het moderne Spiekerhûs voegt een bijzondere waarde toe. Want we zijn mensen en zelfs bij onze zakelijke beslissingen komt gevoel kijken.
Bezoekers betreden hier een nieuwe, stillere en besloten omgeving. Hier nemen zij met veel meer aandacht, focus en rust een verhaal tot zich.